Jelita wieprzowe 10m Kalibracja 28-30mm na kiełbasę

Dostępność: duża ilość
Cena: 9,90 zł 9.90
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 8,05 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0

Opis

Polskie naturalne jelita o kalibracji 28-30mm o długości 10m

Najbardziej popularne jelita wykorzystywane przy produkcji szerokiej gamy kiełbas takich jak;

kiełbasa zwyczajna, wiejska, śląska lub do wyrobu kaszanki

Stale dbamy aby jelita znajdujące się w naszym sklepie były najwyższej jakości.

 

Przed użycie trzeba wypłukać jelita z soli mocząc je w letniej wodzie 

W przypadku gdy nie zużyjemy całości jelit, należy ponownie zasolić jelita i przechowywać w zamrażalniku.

 

Jelita wieprzowe namoczyć kilka godzin w wodzie, następnie dokładnie przepłukać w środku. 

Z karczku wykroić jak najwięcej kawałków mięsa bez tłuszczu i ścięgien i pokroić w drobną kostkę.

Pozostałą część karczku z tłuszczem i błonami zmielić w maszynce na drobnych oczkach (ok. 4mm). 

Z Boczku odciąć skórę i wyciągnąć wszystkie chrząstki. Boczek zmielić n drobnych oczkach(ok. 4mm).

Mięso wymieszać z przyprawami (pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i jałowcem), powoli dolewać zimną wodę

i dokładnie wyrabiać przez kilka minut.

Masę mięsną pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Przygotowane wcześniej jelita zawiązać z jednej strony i napełnić masa mięsną. Tworzone odcinki powinny mieć długość ok 20cm. 

W celu pozbycia się powietrza, kiełbasę wywałkować na stolnicy, a pozostałe pęcherzyki powietrza przebić szpilką lub igłą.

Gotowe pęta kiełbasy zawiesić na kiju na którym mają się później wędzić. Zawiesić kiełbasy w chłodnym i przewiewnym

pomieszczeniu na około 14 godzin. Wędzenie rozpocząć w temperaturze 40-50C. Kiełbasę wędzić w tej temperaturze przez

2-2,5 godziny. Następnie podnieść temperaturę do 80-85C i wędzić przez 1 godzinę. do wędzenia użyć okorowanego drewna z

twardych drzew liściastych(buk, olcha) lub owocowych. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego oschnięcia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl