

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |
zamknij |
BENTONIT SODOWY-ENARTIS
CECHY I ZASTOSOWANIA:
Produkt bogaty w jony sodu, o dużej zdolności pęcznienia i doskonałym działaniu odbiałczającym.
Jego zastosowanie w moszczu zmniejsza zawartość białek odpowiedzialnych za niestabilność wina, zapewnia dobry stopień klarowności oraz zmniejsza utleniający ładunek enzymatyczny.
W fermentacji sprzyja regularnemu i pełnemu procesowi fermentacji.
Stosowany do wina zapewnia stabilność białka.
WŁASCIWOSCI
Właściwości: Amorficzny szary proszek, bezwonny, rozpuszczalny.
Zastosowanie: Sproszkowany bentonit sodowy o wysokim stosunku Na/Ca. Wyróżnia się wysoką zdolnością odbiałczania. Tworzy jednorodny i zwarty żel.
Ma bardzo dobre działanie oczyszczające.
Dozowanie: 60 - 150 g/hl dla moszczu, 20 - 50 g/hl podczas fermentacji, 60 - 130 g/hl do wina.
Powoli i ciągle mieszając bentonit wymieszać z zimną wodą w stosunku 1:10.
Aby zwiększyć efekt i stworzyć jednorodny żel, zaleca się pozostawienie go na 12 godzin przed dodaniem.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
OPAKOWANIE:
10g/50g/100g/200g/500g/1kg
Produkt ma tendencję do pochłaniania wilgoci i zapachów, dlatego należy przechowywać go w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu.
BENTONIT SODOWY-ENARTIS