Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

zamknij

CITROSOL RH 250 GR.-PIROSIARCZYN PREMIUM

CITROSOL RH 250 GR.-PIROSIARCZYN PREMIUM
search
  • CITROSOL RH 250 GR.-PIROSIARCZYN PREMIUM

Cena:

Cena brutto: 34,00 zł Cena netto: 27,64 zł

CITROSOL RH 250 GR.

Dostępność: Od ręki
Wysyłka: w 1-2 dni robocze

CITROSOL RH 250 GR

Przeciwutleniacz o szerokim spektrum działania, stabilizator koloru i aromatu. Dozowanie 10 - 40 g/100L. Opakowania 250 g .

KOMPOZYCJA:

pirosiarczyn potasu (50%),

kwasek cytrynowy (23%),

L - kwas askorbinowy (23%)

Kwas metawinowy (4%).

CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA

Wygląd: homogenizowany biały proszek o słabym aromacie dwutlenku siarki.

CITROSOL rH jest silnym przeciwutleniaczem ze związkami, które działają synergistycznie przeciwko zmianom wina spowodowanym kontaktem z powietrzem lub utratą koloru.

Kwas askorbinowy szybko redukuje tlen rozpuszczony w winie; w połączeniu z kwasem cytrynowym zapobiega tworzeniu się złożonych soli na bazie żelaza, które mogą powodować wybielanie lub niepożądane osadzanie się w winie.

Zawarty w składzie dwutlenek siarki obniża potencjał oksydacyjno-redukujący oraz wykazuje długotrwałe działanie redukujące.

Dzięki tym właściwościom CITROSOL rH zachowuje barwę, klarowność i bukiet gotowych win, nawet w przypadku długiego przechowywania wina.CITROSOL rH i sorbinian potasu to idealne połączenie do biologicznej stabilizacji wina.

ZASTOSOWANIE: Zalecany do uzdatniania wszystkich rodzajów win, szczególnie premium, gdzie nie może to mieć wpływu na fizyczne i chemiczne właściwości gotowego wina.

CITROSOL rH jest niezastąpiony w obróbce win o niskiej zawartości alkoholu i kwasowości CITROSOL rH nie tworzy osadu i może być dodawany do wina jako ostateczny stabilizator po zakończeniu procesu winifikacji i kondycjonowania wina.

DAWKOWANIE:

Od 10 do 20 g/hL do użytku ogólnego

Od 20 do 40 g/hl dla win podatnych na zmiany fizykochemiczne

10 g/hl CITROSOL rH generuje ok. 28 mg/L SO2.

SPOSÓB UŻYCIA: Rozpuścić odpowiednią ilość CITROSOL rH w 10 częściach wina i dodać bezpośrednio do wina, które ma być poddane obróbce, ciągle mieszać i unikać kontaktu z powietrzem.

PAKOWANIE I KONDYCJONOWANIE:

opakowanie 250 gr.

Zamknięte opakowania: produkt przechowywać w pomieszczeniach wentylowanych (temperatura poniżej 25°C), suchych i dobrze wentylowanych.

Otwarte opakowanie: szczelnie zamknąć opakowanie i przechowywać jak wyżej, z dala od wilgoci; otwarty produkt należy zużyć jak najszybciej.

12 Przedmioty