CITROSOL RH 250 GR.-PIROSIARCZYN PREMIUM
Cena:
CITROSOL RH 250 GR.
CITROSOL RH 250 GR
Przeciwutleniacz o szerokim spektrum działania, stabilizator koloru i aromatu. Dozowanie 10 - 40 g/100L. Opakowania 250 g .
KOMPOZYCJA:
pirosiarczyn potasu (50%),
kwasek cytrynowy (23%),
L - kwas askorbinowy (23%)
Kwas metawinowy (4%).
CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA
Wygląd: homogenizowany biały proszek o słabym aromacie dwutlenku siarki.
CITROSOL rH jest silnym przeciwutleniaczem ze związkami, które działają synergistycznie przeciwko zmianom wina spowodowanym kontaktem z powietrzem lub utratą koloru.
Kwas askorbinowy szybko redukuje tlen rozpuszczony w winie; w połączeniu z kwasem cytrynowym zapobiega tworzeniu się złożonych soli na bazie żelaza, które mogą powodować wybielanie lub niepożądane osadzanie się w winie.
Zawarty w składzie dwutlenek siarki obniża potencjał oksydacyjno-redukujący oraz wykazuje długotrwałe działanie redukujące.
Dzięki tym właściwościom CITROSOL rH zachowuje barwę, klarowność i bukiet gotowych win, nawet w przypadku długiego przechowywania wina.CITROSOL rH i sorbinian potasu to idealne połączenie do biologicznej stabilizacji wina.
ZASTOSOWANIE: Zalecany do uzdatniania wszystkich rodzajów win, szczególnie premium, gdzie nie może to mieć wpływu na fizyczne i chemiczne właściwości gotowego wina.
CITROSOL rH jest niezastąpiony w obróbce win o niskiej zawartości alkoholu i kwasowości CITROSOL rH nie tworzy osadu i może być dodawany do wina jako ostateczny stabilizator po zakończeniu procesu winifikacji i kondycjonowania wina.
DAWKOWANIE:
Od 10 do 20 g/hL do użytku ogólnego
Od 20 do 40 g/hl dla win podatnych na zmiany fizykochemiczne
10 g/hl CITROSOL rH generuje ok. 28 mg/L SO2.
SPOSÓB UŻYCIA: Rozpuścić odpowiednią ilość CITROSOL rH w 10 częściach wina i dodać bezpośrednio do wina, które ma być poddane obróbce, ciągle mieszać i unikać kontaktu z powietrzem.
PAKOWANIE I KONDYCJONOWANIE:
opakowanie 250 gr.
Zamknięte opakowania: produkt przechowywać w pomieszczeniach wentylowanych (temperatura poniżej 25°C), suchych i dobrze wentylowanych.
Otwarte opakowanie: szczelnie zamknąć opakowanie i przechowywać jak wyżej, z dala od wilgoci; otwarty produkt należy zużyć jak najszybciej.