

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |
zamknij |
WĘGLAN WAPNIA
Naturalny węglan wapnia (CaCO3)
PREPARAT DO ZMNIEJSZANIA OGÓLNEJ KWASOWOŚCI WINA
Właściwości: biały proszek, bez zapachu
Węglan wapnia (CaCO3) przeznaczenia spożywczego to wysokiej czystości środek pozwalający na obniżenie kwasowości wina lub moszczu. Poprzez jego zastosowanie usuwany jest kwas winowy, co wiąże się z obniżeniem kwasowości ogólnej, podniesieniem pH oraz zmniejszeniem prawdopodobieństwa powstawania kamienia winnego.
Dawkowanie: Redukcja wszystkich kwasów obecnych w winie o 1 g/llitr wymaga użycia 67 g węglanu wapnia na 100 l moszczu (wina). Węglan wapnia nie usuwa kwasu jabłkowego i kwasu mlekowego. Dlatego zaleca się zredukowanie kwasów tylko o 2 g/litr, co stanowi normalny poziom kwasu winnego w winie.
Zobacz także
WĘGLAN WAPNIA