WĘGLAN WAPNIA
Cena:
WĘGLAN WAPNIA
Naturalny węglan wapnia (CaCO3)
PREPARAT DO ZMNIEJSZANIA OGÓLNEJ KWASOWOŚCI WINA
Właściwości: biały proszek, bez zapachu
Charakterystyka
Węglan wapnia (CaCO3) przeznaczenia spożywczego to wysokiej czystości środek pozwalający na obniżenie kwasowości wina lub moszczu. Poprzez jego zastosowanie usuwany jest kwas winowy, co wiąże się z obniżeniem kwasowości ogólnej, podniesieniem pH oraz zmniejszeniem prawdopodobieństwa powstawania kamienia winnego.
Dawkowanie: Redukcja wszystkich kwasów obecnych w winie o 1 g/llitr wymaga użycia 67 g węglanu wapnia na 100 l moszczu (wina). Węglan wapnia nie usuwa kwasu jabłkowego i kwasu mlekowego. Dlatego zaleca się zredukowanie kwasów tylko o 2 g/litr, co stanowi normalny poziom kwasu winnego w winie.
Zobacz także