Drozdze Lalvin W 10 g wina białe
Cena:
Drozdze Lalvin W 10 g
LALVIN W – saccharomyces cerevisiae – to wyselekcjonowane, suche, aktywne, kultury drożdży.
Nadają się wyjątkowo do fermentacji białych moszczy otrzymanych z odmian: Riesling, Müller-Thurgau, Bacchus, Phoenix, Silvaner, Seyval Blanc, Sibera Solaris Sant pepin
Właściwości:
- dobrze fermentują w niskich temperaturach
- tworzą subtelne, owocowe aromaty
- szybko rozpoczynają fermentację ale fermentacja jest umiarkowana,
pozwalająca zatrzymać uwalniane aromaty
- tworzą tylko niewielką ilość niepożądanych, ubocznych produktów
fermentacji
- posiadają znaczącą zdolność zabijania dzikich drożdży i bakterii
UWAGA
Zasadne jest aby moszcz został zaszczepiony drożdżami LALVIN W jak najszybciej. Każda kolejna doba opóźnienia powoduje niekontrolowane namnażanie dzikich drożdży i bakterii.
Poniżej przedstawione są dawki drożdży które skutecznie uruchamiają fermentację i zapobiegają problemom fermentacji:
dawka w g/hl fermentacja normalna fermentacja trudna
białe wino 10 – 20 30 – 40
Podane wielkości są jedynie orientacyjne. Należy je dostosować do warunków napotykanych w trakcie fermentacji: stanu zdrowotności owoców, temperatury, wielkości pojemników i tym podobne.
Przy dużych pojemnikach należy zastosować chłodzenie nastawu.
Zalecane jest uwodnienie drożdży w mieszaninie wody i moszczu w temperaturze 35 do 40 ° C i po 10 minutach od wymieszania dodanie rozczynu drożdży do moszczu.
Optymalna temperatura fermentacji mieści się pomiędzy 15 a 18 ° C.
Minimalna temperatura przy której drożdże rozpoczną fermentację to 13 ° C
Temperatura fermentacji nie powinna przekraczać 25 ° C.
Ogólne wskazania do używania w niskich temperaturach - należy stosować większe dawki drożdży LALVIN W, nawet o 50 %.
Dodanie 600 mg witaminy B1 (np.SIHA VITAMIN B1 – 2 tabletki) na 1000 l wina stworzy jeszcze lepsze warunki dla rozmnażania i metabolizmu drożdży oraz procesów fermentacji.
W przypadku moszczu w którym z trudem rusza fermentacja, zalecane jest dodanie od 30-40 g/hl soli SIHA Gärsalz.
W tych trudnych warunkach należy dostosować swoje działanie do warunków fermentacji.
Najczęściej bierze się ilość drożdży wyliczoną dla całości nastawu i dodaje je do 10 % moszczu w celu stworzenia matki drożdżowej. Proces fermentacji matki prowadzi się do czasu zużycia połowy ilości znajdującego się w niej cukru. W tym momencie tak zafermentowaną matkę dodaje się do pozostałych 90 % moszczu.
Tak przygotowane drożdże szybciej rozpoczynają fermentację i zwykle mają mniejszą tendencję do obumierania niż gdyby dodano je bezpośrednio do całości moszczu.
Właściwości produktu.
LALVIN W są drożdżami, które zostały specjalnie wyselekcjonowane w celu wydobycia subtelnych aromatów charakterystycznych dla białego wina oraz wytworzenie dodatkowych aromatów w procesie fermentacji.
W moszczu o wysokiej jakości LALWIN W jest w stanie uzupełnić subtelne aromaty moszczu dodatkowymii aromatami tropikalno-egzotycznymi.
Drożdże LALVIN W charakteryzują się ciekawymi cechami fermentacji i wysokim stopniem odfermentowania.
Hamują rozwój dzikich drożdży i bakterii.
Drożdże LALVIN W nie produkują niepożądanych produktów fermentacji takich jak: SO2, H2S, aldehyd octowy, pirogronian, kwas α-ketoglutarowy, czy estry kwasów.
Drożdże LALVIN W są w stanie wytworzyć do 14% alkoholu. Praktyczna wydajność wynosi 47% dostępnego do fermentacji cukru. Z każdego kilograma cukru uwalniane jest 546 kJ (130 kcal) ciepła.
Przechowywanie.
Ze względu na to, że drożdże LALVIN W umieszcza się w workach z wielowarstwowej folii aluminiowej można je przechowywać w temp. 4 - 10 ° C przez okres trzech lat.
Zobacz także