Drozdze Lalvin 71 B 10 g wina białe i różowe
Cena:
Drozdze Lalvin 71 B 10 g
DROŻDŻE „71B” Wina białe i różowe
Wyodrębnione w Narbonne w Narodowym Instytucie Badań Rolniczych (Institut National de la Recherche Agronomique(INRA).
Wybór został zaprojektowany w celu wyizolowania drożdży, które produkują świeży owocowy charakter wina, które będzie trwałe w długim czasie po zakończeniu fermentacji.
Enologiczne właściwości i zastosowanie szczepu 71B to szybkie rozpoczęcie fermentacji a następnie prowadzenie jej w stałym i równym tempie od 15 ° do 30 ° C (59 ° i 86 ° F).
Drożdże mają zdolność do metabolizowania wysokich ilości (20% do 40%) kwasu jabłkowego.
Mają produkować bardziej okrągłe, gładsze, bardziej aromatyczne wina, które szybko mają wydawać się starsze. Dzieje się to dzięki zdolnościom drożdży do nie wyodrębniania wielu fenoli w moszczu co dodatkowo obniża czas dojrzewania.
71B jest wykorzystywany przede wszystkim przez profesjonalnych winiarzy dla stworzenia młodych win, takich jak vin nouveau i został uznany za wyjątkowo nadające się do stworzenia win różowych i białych z pozostałością cukru resztkowego.
W przypadku winogron produkowanych w regionach o naturalnie wysokiej zawartości kwasu jabłkowego, jego częściowe przetworzenie pomaga złagodzić ostrość wina. 71B ma również zdolność do wytwarzania znaczących ilości estrów i alkoholi wyższych, co czyni go doskonałym wyborem dla fermentacji koncentratów.
Cechuje je szybki start i stała fermentacja w celu uzyskania półwytrawnych białych win o wzmożonych smakach owocowych i zwiększonych estrach owocowych - idealne do fermentacji winogron neutralnych.
PODSUMOWANIE:
71B-1122 – szybki start fermentacji, ograniczona ekstrakcja fenoli, możliwość neutralizacji do 40% kwasu jabłkowego, produkcja gładszych i zaokrąglonych win "nouveau", które będą szybko dojrzałe ze względu na niskie wyodrębnianie fenoli, niskie pienienie się, zwiększona ilość estrów odpowiedzialnych za długo utrzymujący się świeży, owocowy charakter win, możliwość stworzenia win białych, różowych, nouveaus w temperaturze 15 - 30 ° C. Tolerancja na alkohol do 14%.
Drożdże 71B to również dobry wybór dla fermentacji z późnych zbiorów winogron.
Zobacz także